2012 m. lapkričio 21 d., trečiadienis

Dienos režimas sveikam kūnui ir sielai


Jivananda (tarti „džyvananda")

Ajurvedinis dienos režimas, sukurtas garsaus Ajurvedos daktaro Dr. Partapo Chauhano.

  1. Kelkis prieš aušrą ar maždaug 6 val. ryto.
  2. Praplauk akis. Pripildyk burną vandens. Plačiai pravertas akis 5 kartus aptaškyk vandeniu.
  3. Išsivalyk dantis ir nusivalyk gremžtuku liežuvį. Pirštų galiukais pamasažuok dantenas su sezamo aliejumi.
  4. Išplauk nosį, įtraukdamas šiek tiek kambario temperatūros vandens (jei gyveni karštame klimate) arba šiek tiek drungno vandens (jei gyveni šaltame klimate).
  5. Praskalauk gerklę šiltu sūdytu vandeniu.
  6. Pagal savo pajėgumą išgerk nuo 200 ml iki 1 litro vandens.
  7. Rytinis tuštinimasis.
  8. Savimasažas su aliejumi. Įtrink visą kūną aliejumi, įskaitant ausis, nosį, bambą ir galvą.
  9. Raumenų tempimas ir fiziniai pratimai (10 min.)
  10. Gilus kvėpavimas (5min).
  11. Juoko pratimas (1min).
  12. Nusiprausk po dušu ar vonioje. Naudok tik Ajurvedinį žolelių muilą ir šampūną.
  13. Jivananda meditacija.
  14. Apsirenk patogiai, pasikvepink kvapais iš natūralių esencijų, naudok produktus, kurie atpalaiduoja.
  15. Prieš pusrčius išgerk 2 šaukštus alijošiaus sulčių minkštimo.
  16. Pusryčiai: šviežias, natūralus, be konservantų maistas (košės, vaisiai, išbrinkinti migdolų riešutai, rupi kvietinė duona, avižiniai dribsniai, šiltas pienas su medumi ir daigintais grūdais).
  17. Eik į darbą, išlik atsipalaidavęs. Neskubėk, gyvenimas yra gražus, mėgaukis juo.
  18. Darbe: gerk šiltą ar kambario temperatūros vandenį. Dirbant praktikuok gilų kvėpavimą. Pertraukėlių metu pakvėpuok tyru oru. Reguliariai pasirąžyk, ištiesk krūtinę ir pamankštink pečius. Gerk Ajurvedinių žolelių arbatą ar vaisių sultis. Išalkus, suvalgyk šviežių vaisių ar riešutų.
  19. Pietūs: valgyk ramioje aplinkoje. Per pietus valgyk sočiausiai. Valgant nebedirbk. Prieš valgį nusiplauk rankas. Valgyk šviežų, natūralų, konservantų neturintį vegetarišką maistą. Maistą labai gerai sukramtyk.
  20. Po pietų: gerk šiltą ar kambario temperatūros vandenį. Dirbant praktikuok gilų kvėpavimą.
  21. Vakare: laiku užbaik darbus, išeinant palik darbe visą su darbu susijusį stresą, neužbaigtais reikalais pasirūpinsi sekančią dieną. Namai yra šeimos ir meilės vieta. Grįžus namo atpalaiduok protą ir kūną. Naudok raminančius kvapus ir muziką.
  22. Atsigulus ant nugaros, 5 min. gilus kvėpavimas.
  23. 5 min. energingas galvos masažas pirštais ir delnais.
  24. Dušas ar šilto vandens vonia.
  25. Nestimuliuok proto kava, alkoholiu, garsia muzika ar kita protą dirginančia pramoga. Gamink vakarienę (valgio gaminimas yra meditacija). Gaminant maistą, mėgaukis šiuo procesu.
  26. Valgyk vakarienę su šeima ar draugais (žmonėmis, kuriuos mylite). Valgyk bent 2 val. prieš miegą. Valgyk lėtai, labai gerai sukramtant maistą. Valgio metu nežiūrėk televizoriaus.
  27. Leisk laiką su šeima ir draugais. Skaityk savo mėgstamą knygą. Pažiūrėk ramią televizijos laidą (klasikinės muzikos, komediją, mokslinę, istorinę, kultūrinę).
  28. Prieš miegą išgerk puodelį šilto pieno su Triphala tabletėmis/ milteliais.
  29. Prieš einant miegoti, 2-3 min. pamedituok. Eik miegoti anksti, apie 10 val.
  30. Ruošiantis miegui, giliai kvėpuok. Kartok sau „Aš esu sveikas, aš esu laimingas, aš esu tyra siela".
Apie „Jivananda" programą
Jivananda yra kasdienio gyvenimo b?do programa, kuri remiasi seniausia pasaulyje medicinos sistema, Ajurveda. Kiekvienas gali praktikuoti Jivanandą. Ji nieko nekainuoja, yra lengva ir efektyvi.
Šaltinis: http://www.jiva.lt/lt/vartotojams/ajurvedinis-dienos-rezimas/
Mano asmeninis komentaras: anksti keliuosi nuo balandžio ar gegužės pradžios, tiksliai neatsimenu. Nuo to laiko tikrai gyvenimas pagerėjo:), t.y. jaučiuosi žvalesnė, nebeatsiranda pykčio priepuolių, depresijų, per PMS neblogėja nuotaika, ji nesikeičia taip dažnai. Blogai tik tai, kad kartais neišeina gultis laiku miegot. Vasarą aš keldavausi labai anksti, nors niekur ir nereikėjo skubėt, tai buvo penktą valandą ryto arba dar anksčiau. Šiuo metu, kai švinta vis vėliau, ir keltis darosi sunkiau. Bet jei nusprendžiu nesikelti šeštą, bet vėliau, tai po to gailiuosi...
Taip pat atsisakiau mėsos. Valgau ją tik svečiuose, kai daugiau nieko nėra ir nenoriu įžeisti žmonių. Mano vyras mėsėdis iš prigimties ir iš principo, todėl jam irgi gaminu mėsos patiekalų. 
Siūlomas dienos režimas iš tiesų yra puikus būdas tapti laimingam ar bent laimingesniam. Tačiau vien aklai jo laikytis neverta, nes tai prilygs kankynei. Viską reikia daryti nuoširdžiai ir su meile. Aš jo aklai irgi nesilaikau, tai man tik orientyras. Tiesa, svarbu, jog tam tikrus dalykus galima daryti tik tam tikru metu. Taip pat ir su maistu. Klausausi O.Toršunovo paskaitų, tai ten minėta, jog grūdinė kultūra valgoma  tik pietums. Pusryčiams tai per sunkus maistas, todėl kyla klausimas dėl avižinės košės. Bet apie tai jau kitą kartą...
Būkite laimingi!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą